Apartment Building in Barceloneta District

Barcelona, Spain

 

Setting and Surrounding

Situated next to the Port, the Barceloneta District has a privileged position within the city of Barcelona.  As part of the urban renewal motivated by the Barcelona‘92 Olympic Games, several and intensive urban interventions were made to revitalize the district and open it towards the sea, making it one of the most heterogeneous, touristic, and culturally rich areas of the city.

During the last few years, most of the renovation efforts have been concentrated in the construction of new public buildings, the reduction of traffic, and transforming streets into pedestrian pathways, improving the quality of living.  The amount of quality housing that meets the current living standards and accessibility codes, however, is still scarce.

 

A Two-Building Complex

Our project sits on one of the closed street blocks of the district.  A lineal building destined for housing reconstructs the perimeter of the block while the interior square is consolidated by a public learning center for children.

The entrance to the learning center’s playground, the apartment building’s lobby, and the underground parking ramp is made through a single, covered, double height passage way in order to allow a better visual relationship between the street and the interior of the street block.

 

Apartment Building

The residential building is a lineal block set between two other buildings.  There are small commercial spaces on the ground floor, while thirty apartments are distributed on the upper five levels.  There is also a two-level underground parking.

 

Apartment Building’s Facades

The two different facades are resolved according to their urban condition and orientation.

The south-facing facade is composed by a rhythm of voids made by the balconies, which hollow the volume, protecting the interior from direct sunlight during the summer.  On the last floor and on the west side of the building, the balconies cantilever to better harmonize with the neighboring building and finish off the façade’s composition.

The interior facade, which is oriented towards the north and is therefor not as luminous, is made up by exterior runways that allow access to the apartments.  A stainless-steel mesh, almost invisible to the eye, is used for the railings to maximize natural illumination and ventilation.

 

Typical Floor plan

The runways, a key element within the project, presented a double challenge: the need for privacy on the secondary bedrooms, and   access from the exterior to the apartment.  This was resolved by establishing two levels of privacy:  the runway does not lead directly to the apartments, but instead connects the elevators and the stairs to a private terrace that serves as a prelude, a buffer between the runway and the actual entrance while providing space for extra storage and laundry.

Privacy is further accomplished by separating the runway from the actual building, leaving a skylight between the two, which also helps to improve the natural lighting of both the terraces and the interior of the apartment.

A hybrid and exterior space is therefore generated, a threshold between the common areas of the building and the interior of the apartments, that the owner will be able to colonize and adapt to his or her needs.  Washing and drying of clothes can be done here, preventing the need of exposing the laundry on the street, as it occurs in most of the neighborhood due to the lack of space destined for such domestic functions.

The building has a total of 30 apartments, 25 of which have two bedrooms while the other 5 only have one.  They all have two facades on opposite sides of the building, allowing for cross ventilation.

The typical apartment, with two bedrooms, is completely articulated by a central core that contains the bathroom, a fully equipped kitchen and a series of closets that face each of the resulting spaces.  This core divides the living quarters in three different zones, which can be completely adapted according to the owner’s needs, thanks to the fact that the bathroom can be accessed from all three, and that the connections to the living room through wide sliding doors are both symmetrical and equivalent.

 

Architects: EC Compta Arquitectes S.L.

Project and Construction Manager: Ana Garcia

Project and Design Team: Ana Garcia, Joan Cortés, Rubén Férez

Developer: Fundació de la Santa Creu i Sant Pau

Contractor: Ferrovial Agroman S.A.

Location: Barcelona, Spain

Year: 2008-2012

 

Photography: nieve | Productora Audiovisual